Nieuws over De Dagmoed

“Elke dag brengt iets anders met zich mee wat me enorm motiveert.”

Inneke Vincke werkt sinds kort (gestart in februari) als begeleider in De Dagmoed. We mochten haar enkele vraagjes stellen over haar werkervaring in De Dagmoed.


Waarom wou je graag in De Dagmoed komen werken?

Vroeger werkte ik in de productie. Maar 4 jaar geleden ben ik begonnen aan de opleiding jeugd-en gehandicaptenzorg omdat de sociale sector me bijzonder aantrok. Vorig jaar kon ik deze studie met plezier afronden. De Dagmoed leek me dan ook de uitgelezen werkplek om zowel mijn productie ervaring als de opgedane kennis uit mijn opleiding te combineren.


Hoe zijn je eerste weken in De Dagmoed verlopen? Wat zal je je later zeker herinneren?

De eerste weken zijn voor mij heel aangenaam verlopen. Elke dag brengt iets anders met zich mee wat me enorm motiveert en er ook voor zorgt dat ik elke dag nieuwigheden mag bijleren. Daarnaast vind ik het heel verrijkend om met de doelgroep medewerkers te werken. Iedereen is hier verschillend maar krijgt tegelijkertijd ook de kans om zichzelf te zijn. Wat me zeker zal bijblijven van de eerste periode is het warme onthaal en de goede ondersteuning die ik gekregen heb. De collega’s staan steeds paraat! Het is een leuk team waar ik nu deel mag van uitmaken.


Wanneer is een dag op het werk voor je geslaagd?

Ik ga ‘s avonds graag moe maar voldaan naar huis. Voor mij gaat het om een evenwicht tussen het economische en het sociale. Het is belangrijk dat we samen tot een goed afgewerkt product of dienstverlening komen maar ook dat dit gebeurt op een manier waarbij iedereen zich goed voelt. Ik wil het gevoel hebben dat we samen iets hebben kunnen verwezenlijken.


Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik bekijk graag sport, zo kijk ik vaak naar de Engelse voetbalcompetitie op tv. Daarnaast ben ik als mama van 3 kinderen natuurlijk ook heel vaak bezig met hun hobby’s. Momenteel gaat ook veel vrije tijd naar het verhuizen. We wonen nu in Lierde maar verhuizen binnenkort richting Brakel.

Bedankt Inneke Vincke voor het leuke interview en je tijd om deze vraagjes even te beantwoorden.

Contacteer ons voor bijkomende vragen en/of informatie.

Volg onze laatste updates via Facebook, Instagram, LinkedIn en Google My Business.

“We houden werk en privé gescheiden.”

Andy Deconick en Thelma Van Audenhove zijn een gelukkig koppel binnen De Dagmoed. We kregen de eer hun enkele vraagjes te stellen over hun ervaringen in De Dagmoed.


Hoelang werken jullie al in De Dagmoed?

Andy: Ik werk reeds vier jaar in De Dagmoed.

Thema: Ik ben sinds juli 2019 in De Dagmoed beginnen werken.


Hoe zijn jullie in De Dagmoed terecht gekomen?

Andy: Ik werkte de eerste 3 maanden via gespecialiseerde trajectbegeleiding in De Dagmoed gewerkt. Daarna heb ik een vast contract gekregen.

Thelma: Ik heb de eerste 3 maanden via Actief Intrim gewerkt. Daarna heb ik een tijdelijk contract van 6 maanden aangeboden gekregen. Hopelijk krijg ik na deze 6 maanden een vast contract. Dat zou me heel blij maken!


Wat zijn jullie taken in De Dagmoed?

Andy: Ik werk meestal extern. Zoals bijvoorbeeld bij Flamant, Collishop, Malysse, Groendienst…

Thelma: Hetzelfde. Ik werk ook meestal extern bij bedrijven zoals Collishop, Malysse en ik ga ook vaak in buurthuizen gaan poetsen.


Hoe gaat het om als koppel in De Dagmoed te werken?

Andy: We houden werk en privé goed gescheiden en dat lukt heel goed.

Thelma: Inderdaad, dat loopt heel vlot. We hebben dan ook fijne collega’s en begeleiders die ons altijd steunen.

Bedankt Andy en Thelma voor het leuke interview en nog veel succes samen!

Contacteer ons voor bijkomende vragen en/of informatie.

Volg onze laatste updates via Facebook, Instagram, LinkedIn en Google My Business.

Maatwerkbedrijf De Dagmoed bouwt tweede vestiging

“Maatwerkbedrijf De Dagmoed bouwt tweede vestiging op nieuw industrieterrein DOORN NOORD te Ninove “ kopte Het Nieuwsblad donderdag in hun regio editie Denderstreek.

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat er tijdens de symbolische eerstesteenlegging heel wat aandacht ging naar De Dagmoed. Burgemeester Tania De Jonge vermeldde het in haar speech als volgt:” Een droom van mezelf wordt werkelijkheid. Een maatwerkbedrijf in eigen streek.”

Met de aankoop van een stuk industriegrond op de nieuwe site van DOORN NOORD wil De Dagmoed de komende jaren verder uitbreiden. Enerzijds hun economische activiteiten verder verspreiden, anderzijds hun medewerkers, komende van Ninove en omstreken, op een vlottere manier naar hun werk laten komen. Het mobi-punt aan het begin van de industriezone zal vlot toegankelijk zijn voor al onze medewerkers en zal een immense positieve bijdrage leveren aan hun woon-werk verkeer.

De vestiging in Geraardsbergen zal blijven bestaan en alle huidige medewerkers blijven er meer dan welkom. Het is dankzij hun jarenlange inzet dat we nu de mogelijkheden hebben verder uit te breiden. Op die manier kunnen we blijvende een antwoord bieden aan onze vele trouwe klanten en de verschillende medewerkers die nog steeds op de wachtlijst staan.

Contacteer ons voor bijkomende vragen en/of informatie.

Volg onze laatste updates via Facebook, Instagram, LinkedIn en Google My Business.

“Ik heb veel toffe collega’s en ik mag leuke taken uitvoeren.”

Dolly Vennekens werkt sinds maart 2019 in De Dagmoed voor een arbeidszorgtraject. We mochten haar een paar vraagjes stellen over hoe ze zich voelt in De Dagmoed.

Hoe vind je het om in De Dagmoed te werken?

Ik vind het heel leuk om in De Dagmoed te mogen werken. Ik heb veel aangename en toffe collega’s en ik mag leuke taken uitvoeren.

Wat zijn jouw taken in De Dagmoed?

Ik ben voornamelijk bezig met het uitsorteren van de was in de werkplaats. Soms mag ik ook de verpakking van pleisters doen. In de namiddag ga ik soms gaan sorteren bij onze klant, Malysse.

Voel je je goed in De Dagmoed?

Ik had mij het werk veel intensiever voorgesteld maar het is heel leuk werken en zeer doenbaar voor mij. Ik mag kledij van De Dagmoed aandoen en daardoor voel ik mij niet zo onzeker.

Heb je hobby’s buiten De Dagmoed?

Mijn hobby is het verzorgen van dieren. Daarnaast ga ik ook graag met mijn hond gaan wandelen.

Bedankt Dolly Vennekens voor het interessante interview!

Contacteer ons voor bijkomende vragen en/of informatie.

Volg onze laatste updates via Facebook, Instagram, LinkedIn en Google My Business.

Investeringsprojecten maatwerkafdelingen en maatwerkbedrijven 2019

Goedgekeurde investeringsoproep

In het voorjaar 2019 lanceerde het Departement Werk en Sociale Economie een subsidie oproep: ‘Investeringsprojecten maatwerkafdelingen en maatwerkbedrijven 2019’.

De focus van deze oproep lag enerzijds op investeringen in een duurzame werkomgeving en in de werkbaarheid, anderzijds op investeringen in groene mobiliteit voor doelgroepmedewerkers in maatwerkbedrijven.

Ook de Dagmoed kroop in de pen en diende een project in. En met resultaat!

Bevoegd minister Liesbeth Homans keurde onze investeringsoproep goed.

Welke investeringen kunnen wij doen die de werkbaarheid van onze medewerkers ten goede komt, onze werkomgeving duurzamer maken en groene mobiliteit van onze medewerker bewerkstelligt?

 • In de hoogte verstelbare tafels die ervoor zorgen dat onze medewerkers afwisselend zittend en rechtstaand kunnen werken. Ook bijkomende lockers voor de groeiende groep studenten, stagiairs en andere medewerkers werden aangekocht zodat alle medewerkers hun persoonlijk materiaal veilig kunnen opbergen.
 • Ook de aankoop van fietsen met helmen en fietssloten om bepaalde korte verplaatsingen te doen. (vb. naar dichtgelegen klanten, vervoer naar het station).
 • Intern zullen wij in het najaar een grote nadruk leggen op de verdere digitalisering van onze werkplaats. Door de financiering konden wij schermen aankopen die we verspreid kunnen ophangen in onze werkplaats. Deze schermen zullen dienen om allerlei informatie door te geven aan onze medewerkers (vb. nieuwe medewerkers, werkinstructies, beoogde resultaten ed.). Ook onze facturatie en zendnota’s zullen verder gedigitaliseerd worden.
 • Om de groene mobiliteitsgedachte verder in onze onderneming te laten doorstromen kochten wij onze eerste elektronische wagen aan en investeerden wij in de daarbij horende laadpaal én in zonnepanelen.
 • Voor bijkomende informatie en/of vragen contacteer ons.

  Volg onze laatste updates via Facebook, Instagram, LinkedIn en Google My Business.

  “Ik vind het belangrijk dat ik iets heb kunnen bereiken en een verschil kan maken!”

  Matthias Lemmens, onze HR verantwoordelijke, is terug van weg geweest! We stelden hem enkele vraagjes over zijn ervaringen in De Dagmoed.

  Wat maakt dat je graag bij De Dagmoed werkt?

  Ik werk hier graag omwille van de leuke collega’s, echt waar! Er heerst een goede sfeer. Ik ben begaan met de mensen die bij ons werken.

  Hoe kwam je hier ooit terecht?

  Ik ging via internet op zoek naar een functie met sociale impact waarin ik kon bezig zijn met mensen. Ik kwam een tijdelijke vacature tegen bij De Dagmoed, kreeg de job en ben er niet meer weg gegaan!

  Wanneer is een dag op het werk voor jou geslaagd?

  Als ik een taak heb afgewerkt en fijn hebben kunnen samenwerken met collega’s. Ik vind het belangrijk dat ik iets heb kunnen bereiken en verschil heb gemaakt met wat ik doe. Kortom, als aan het einde van de dag blijkt dat ik impact heb gehad.

  Wat doe je graag in je vrije tijd?

  Trompet spelen, elke dag! Ik doe dat sinds ik zeer klein was. Ik ga ook graag op reis, rijd vaak met de moto en heb een passie voor oldtimers. Ik wil zeer graag nieuwe dingen ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten.

  Je bent een tijdje weg geweest bij De Dagmoed: wat deed je toen?

  Ik heb 6 maanden gereisd in Latijns-Amerika. Ik ben met publiek transport van Ecuador naar Mexico getrokken en heb in die maanden zeer veel gezien en boeiende mensen ontmoet.

  Bedankt Mathias Lemmens voor het interview!

  www.dagmoed.be

  “Het is voor ons heel belangrijk om samen te werken met een bedrijf als De Dagmoed”

  Projection.eu is een Belgische verlichtingsfabrikant in het hart van Europa. Wij deden een interview met de Production Manager, Danny Bauters.

  Hoe ben je bij De Dagmoed terecht gekomen?

  Toen ik gestart ben in mijn functie bij Projection als Production Manager in maart 2016 was er al, tot ieders tevredenheid, een heel goeie samenwerking met De Dagmoed. Het was dus logisch om dit verder uit te bouwen.

  Wat heeft je aangesproken om samen te werken met De Dagmoed?

  Het is voor ons heel belangrijk om samen te werken met een bedrijf als De Dagmoed, dit geeft ons de mogelijkheid om competitief te blijven en kwaliteitsvolle producten in een korte tijd te leveren aan onze klanten. Hierbij is flexibiliteit en snelheid van handelen zeer belangrijk.

  Hoe verloopt de samenwerking?

  Onze samenwerking verloopt heel vlot en de montages worden steeds met de nodige zorg en binnen de vooropgestelde termijnen afgewerkt. Indien nodig kan er snel worden omgeschakeld, want in onze sector is flexibiliteit een zeer belangrijke kwaliteit.

  Wat vinden jullie klanten ervan dat jullie samenwerken met een maatwerkbedrijf?

  Onze klanten reageren hier heel positief op, wij zien dit dan ook als een troef die we graag uitspelen tijdens onderhandelingen met onze bestaande en toekomstige klanten.

  Bedankt Danny Baeters voor het interview!

  www.projection.eu

  Maak kennis met ons uitbreidingscoëfficiënt

  De Vlaamse minister bevoegd voor sociale economie creëerde een bijkomend groeipad van 400 voltijdse equivalenten voor de tewerkstelling van doelgroep medewerkers binnen de maatwerkbedrijven. De vraag oversteeg opnieuw het aanbod vandaar het toepassen van een verdelingsmechanisme.

  Het beschikbare contingent werd verdeeld per provincie op basis van de aanwezigheid van de doelgroep (aantal niet- werkende werkzoekenden). Bij de verdeling per provincie wordt prioriteit gegeven aan de werkplaatsen met de hoogste invulling samen met de afwezigheid van economische werkloosheid en de beloning voor inspanningen op vlak van doorstroom.


  Vandaar de uitkomst voor De Dagmoed: een toekenning van extra 2 VTE’s!


  Wij helpen graag!

  Contacteer ons voor bijkomende vragen en/of informatie. Volg onze updates via Facebook, Instagram en/of LinkedIn.

  “Ik voel me geweldig in De Dagmoed!”

  Tom Agtergael werkt sinds september 2015 in het maatwerkbedrijf De Dagmoed. Hij was bereid om samen met ons een kort interviewtje te doen.

  Hoe vind je het om in De Dagmoed te werken?

  Ik vind het heel fijn om te mogen werken in De Dagmoed. Sommige collega’s kunnen het soms wat minder met elkaar vinden maar dat kan op ieder werk wel eens gebeuren.

  Wat zijn jouw voornaamste taken in De Dagmoed?

  Enige tijd terug was ik toch voor 95% op verplaatsing maar om gezondheidsredenen (rugklachten) kan ik jammer genoeg geen zware taken meer op verplaatsing uitvoeren. Hierdoor breng ik nu het grootste deel van de dag door in De Dagmoed zelf.

  Hoe voel je je in het maatwerkbedrijf De Dagmoed?

  Ik voel me geweldig in De Dagmoed. Hier kan ik volledig mezelf zijn.

  Wat zijn je hobby’s?

  Tot een jaar geleden was ik een organist in verschillende kerken. Dit heb ik 18 jaar gedaan.

  Bedankt Tom Agtergael voor dit leuk interview!

  www.dagmoed.be

  “Een enorm boeiend verhaal dat mij iedere morgen met plezier uit bed haalt!”

  Wendy De Tandt, algemeen directeur, werkt als sinds oktober 2002 in De Dagmoed. We stelden haar enkele vraagjes over haar ervaringen in De Dagmoed.


  Hoelang werk je al in De Dagmoed en wat was je motivatie om dit werk te doen?

  Ik werk sinds 2002 in De Dagmoed. Ik startte als productieverantwoordelijke en ik ben sinds mei 2003 gestart als algemene directeur.

  Ik ben van opleiding licentiaat pedagogishe wetenschappen en werkte aanvankelijk in de sociale sector (voorziening personen met een niet-aangeboren hersenletsel) en wilde eigenlijk veranderen van werk naar de profitsector. Ik dacht dat een tewerkstelling in een toenmalige “beschutte werkplaats” een ideale overgang zou zijn tussen de profit- en de sociale sector.

  Maar sindsdien ben ik blijven hangen. En dit brengt mij bij mijn motivatie. Ik vind de social profit en meer specifiek de maatwerkbedrijven een waanzinnig interessante en motiverende sector. Een organisatie en zijn medewerkers meenemen in een verhaal van tewerkstelling van mensen met een afstand tot het normale arbeidscircuit gecombineerd met een samenwerking met klanten in een economische realiteit vind ik persoonlijk een enorm boeiend verhaal dat mij iedere morgen met veel plezier uit bed haalt.

  Wat vind je fijn aan je job en wat zijn de uitdagingen?

  Ik vind het samenwerken met mensen heel fijn, ook al levert dat soms ook frustraties op. Mensen denken niet allemaal hetzelfde en hebben niet allemaal hetzelfde referentiekader. Maar daar ligt dan net de uitdaging om de organisatie steeds op een hoger niveau te tillen om de tewerkstelling van onze mensen te vrijwaren en continu uit te breiden.

  De uitdagingen in een steeds veranderende maatschappij zijn legio. Technologie en digitalisering vind ik persoonlijk een zeer grote uitdaging. Zeker in een sector die van nature minder gericht is op deze zaken. Maar evenzeer de begeleiding op maat van onze mensen blijft een dagelijkse uitdaging en een dansen op een slappe koord. Steeds opnieuw hete evenwicht vinden tussen tewerkstelling, mogelijke doorstroom naar het reguliere arbeidscircuit en de begeleiding op maat van onze mensen. De grootste uitdaging vind ik persoonlijk om SAMEN het juiste tempo te vinden om SAMEN de weg te gaan naar een zinvolle, uitdagende en langdurige tewerkstelling voor al onze medewerkers!

  Wat doe je zoal in je vrije tijd?

  Ik probeer wat te lopen, fietsen en zwemmen. Maar ook het gewoon samen zijn met mijn gezin staat vaak op mijn verlanglijstje in mijn vrije tijd. Ook ben ik een fervent lezer, zowel fictie als non-fictie.

  Bedankt Wendy voor dit gezellige interview!

  www.dagmoed.be


  Ontdek de prachtige gedichten van onze getalenteerde medewerkers.

  Tijdens Gedichtendag brengen wij als maatwerkbedrijf graag de poëzie tot leven. We zetten enkele van onze talenten in de kijker.

  Zussen voor eeuwig

  Jij bent mijn zus voor altijd.

  Niemand kan ons scheiden,

  want wij horen bij elkaar.

  Wij zijn zussen,

  en daar komt niets tussen.

  Wij zijn er voor elkaar,

  in moeilijke en makkelijke tijden steunen wij elkaar.

  Wij houden van elkaar,

  en blijven voor eeuwig bij elkaar want wij zijn zussen. - Jolien


  Gebeurtenis in mei

  Het was heel lang geleden op een mooie dag in mei.

  De mensen klonken eerlijk en blij.

  Op elk balkon waren kleuren en geuren van prachtige bloemen.

  Ik hoorde zachtjes de eerste bijtjes zoemen.

  Prachtige vlinders fladderen heen en weer.

  Man, wat gaan die tekeer.

  De eerste vogels kwamen terug van hun reis.

  Ergens heel erg weg van een mooi paradijs.

  In een klein prachtig hutje waren mooie geurende kaarsen van jasmijn.

  Mens en dier wilden er zijn.

  Plots hoorde ik in de verte een mooi wiegelied.

  Het kwam zomaar uit het niets.

  Heel ver hier vandaan,

  in een bos,

  was het nog stil.

  De maand mei was nog niet pril.

  Elk beekje en slootje was nog bevroren. T

  och kon je de eekhoorntjes als horen.

  Ik zag overal kinderen spelen,

  die zouden zich niet gauw vervelen.

  De geur van lekker eten maakte de mens en kinderen blij.

  Op deze prachtige dag ergens in mei hoorde ik plots een kerkklokje.

  Geluiden zo teder en zacht.

  Het was heel diep in deze nacht.

  Kindjes lagen al heel vroeg in hun bedje en lazen nog vlug een schietgebedje.


  Ze lagen heel zacht te dromen van wat er ‘s morgens nog moest komen.

  De nacht trok haar warme mantel weer aan en de zon ruilde haar in voor de maan.

  Het was een prachtige nacht want ik voelde me zo veilig en zacht.

  Dit was mijn droom heel lang geleden in de maand mei.

  Ik voelde me zo blij en blij. - Marianne  Dromen

  Vele dromen komen uit het diepste van je hart.

  Je dromen kunnen lief zijn,

  maar ook heel hard.

  Ze kunnen je behagen,


  maar meestal je diepste wensen zijn.

  Die waar je zo naar verlangt.

  Ze kunnen groot zijn,

  maar ook heel klein.

  Daarom ben ik zo blij dat er dromen zijn.

  Die je grootste verlangens vertellen,

  die je altijd wou zijn. - Sofie  Bedankt aan onze getalenteerde medewerkers voor deze prachtige gedichten!

  www.dagmoed.be


  “Als ik terug denk aan mijn vorig werk vind ik het in De Dagmoed veel beter, ook qua sfeer.”

  Marianne Vanderplancke werkt sinds oktober 2012 in ons maatwerkbedrijf De Dagmoed. We stelden haar enkele vraagjes over haar ervaringen in De Dagmoed.


  Hoe vind je het om in De Dagmoed te werken?

  Ik vind het heel fijn om in De Dagmoed te werken. Als ik terug denk aan mijn vorig werk vind ik het in De Dagmoed veel beter, ook qua sfeer. Ik krijg ook aangepast werk omwille van mijn gezondheid.


  Wat zijn je taken in De Dagmoed?

  Ik krijg verschillende lichte taken en meestal zittend. Ik ga ook vaak op verplaatsing wanneer er lichte taken moeten uitgevoerd worden. Wat ook heel leuk is. Ik ben ook één van de vakbondsafgevaardigden in De Dagmoed.


  Voel je je goed in De Dagmoed?

  Zonder enige twijfel: JA!


  Heb je hobby’s?

  Ik ga vaak bij mijn zus op bezoek en wanneer zij op reis gaat zorg ik voor haar hond. Ik heb zelf ook een hond, genaamd Ella (mini Maltezer). Ik beschouw haar eigenlijk als mijn kindje. Ik ga ook regelmatig op stap met vriendinnen. Dan gaan we meestal gaan shoppen of gewoon een lekker stukje taart gaan eten met een kopje koffie erbij.

  Bedankt Marianne voor dit gezellig interview.

  www.dagmoed.be

  “De persoonlijke aanpak in De Dagmoed is een groot voordeel voor ons.”

  Oké Koffie is een ambachtelijke koffiebranderij in Geraardsbergen. Wij hielden een interview met zaakvoerder, Bart Van Kerckhove, over de samenwerking met De Dagmoed.

  Hoe ben je bij De Dagmoed terecht gekomen?

  Tijdens een gezellig gesprek in onze serviceclub sprak Gino Van Nieuwehove me over De Dagmoed. Hij was reeds klant bij De Dagmoed.

  Wat heeft je aangesproken om samen te werken met De Dagmoed?

  De persoonlijke aanpak van An (productieverantwoordelijke) en Lien (begeleidster) is een groot voordeel voor ons. Wij krijgen telkens snel reactie waardoor ze erin slagen om zeer kort op de bal te spelen.

  Hoe verloopt de samenwerking met De Dagmoed?

  We zijn nu al een tijdje klant van De Dagmoed en weten intussen wat kan en niet kan. De Dagmoed gaat zeer flexibel om met onze vraag. De samenwerking verloopt dus heel vlot.

  Wat vinden jullie klanten dat jullie samenwerken met een maatwerkbedrijf?

  Wij communiceren niet actief over onze samenwerking met De Dagmoed. Maar nu ik erover nadenk kan het wel een meerwaarde bieden om dit aan onze klanten te vertellen.

  Hartelijk bedankt aan Bart Van Kerckhove voor dit interview.


  www.oke-koffie.be

  “Dagmoed” charter tegen pesten

  Wij, alle werknemers van De Dagmoed, ondertekenen dit charter tegen pesten op het werk. Daarmee verklaart elkeen het volgende:

  • Ik zal zelf niet pesten of uitsluiten.
  • Ik stel geen gedrag dat anderen als kwetsend kunnen ervaren.
  • Ik sluit anderen niet uit op het werk.
  • Ik probeer eens contact te zoeken met iemand die (vaak) alleen is.
  • Ik verzet me tegen cyberpesten en ik communiceer op een positieve manier op sociale netwerken (facebook, msn,...) en via sms en e-mail. Ik schrijf geen ongepaste of kwetsende opmerkingen over of naar anderen.
  • Ik reageer tegen pesten.
  • Ik ben alert voor pestsituaties en meld deze aan bevoegde personen: begeleiders, directie, preventie adviseur.

  Voor bijkomende vragen en/of informatie contacteer ons: 054 41 13 74 of info@dagmoed.be

  www.dagmoed.be

  10e eetfestijn ontvangt 423 aantal bezoekers

  Op 30/09/2018 organiseerde De Dagmoed hun 10e eetfestijn.

  Dit jaar werden er maar liefst 423 menu’s verkocht. Wij bedanken graag alle helpende handen en onze talrijke bezoekers.

  Dankzij jullie aanwezigheid kunnen wij nog meer inzetten op de ondersteuning voor onze medewerkers.Wij hopen jullie volgend jaar allemaal terug te ontmoeten!

  Wij helpen graag!

  www.dagmoed.be

  “Het blijft me elke dag boeien en ik krijg er energie van.”

  Maak kennis met onze medewerkster An De Brauw die ervan houdt om met veel mensen in contact te zijn.

  Hoe ben je in De Dagmoed terecht gekomen?


  Ik werkte voordien bij één van onze klanten. De Dagmoed monteerde toen lampen voor die klant.


  Wat houdt jouw functie in?

  Ik vertaal de vraag van onze klanten naar een productieopdracht zodat ik samen met het begeleidingsteam activiteiten kan ontwerpen op maat van elke medewerker.


  Hoe vind je het om in De Dagmoed te werken?

  Zalig, ik werk hier zeer graag! Het blijft me elke dag boeien en ik krijg er energie van. Ook al ben ik ’s avonds soms moe. Ik hou ervan om met veel mensen in contact te zijn, de medewerkers, de begeleiders, onze klanten…


  Wat doe je in je vrije tijd?

  Ik lees zeer graag, vooral fantasieverhalen. Schrijvers zoals Terry Brooks, Tad Williams en Weis & Hickman vind ik zeer goed. Daarnaast kook ik ook graag, zowel Belgische als Italiaanse gerechten: soep, stoofvlees, balletjes in tomatensaus… De kinderen komen graag naar huis, niet alleen om de was te droppen, maar ook voor het lekker eten!

  Hartelijk bedankt An De Brauw voor het interview.

  www.dagmoed.be

  Benieuwd naar het standpunt van onze lokale politici over sociale economie?

  Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 14/10/2018 vroegen we aan elke lijsttrekker hun standpunt, toekomstvisie en positie in Vlaanderen omtrent de sociale economie en tewerkstelling. Wij zijn alvast benieuwd! Jullie ook?


  “Sociale economie werkt!” - Emma Van der Maelen, SP.A Geraardsbergen


  Emma Van der Maelen, SP.A Geraardsbergen
  Emma Van der Maelen, SP.A Geraardsbergen

  Via sociale economie wil sp.a Geraardsbergen kansen bieden aan wie via de reguliere arbeidsmarkt niet aan de bak komt. Volgens sp.a Geraardsbergen is het een plicht dat je als lokaal bestuur hier sterk wil op inzetten. Via het intergemeentelijk samenwerkingsverband SEVA werd de afgelopen jaren ingezet om de regierol van de stad en het OCMW in de sociale economie te verhogen. De komende jaren zullen we moeten blijven inzetten om die regierol verder uit te bouwen en drempels op vlak van (duurzame) mobiliteit, taal en doorstroming,… te verkleinen. Geraardsbergen zal ook verder moeten inzetten op de actorrol. De komende jaren zal Geraardsbergen in samenspraak met de betrokken partners, bijkomende plaatsen in de sociale economie moeten creëren. Maar ook binnen de interne werking van een stad moeten we ook aandacht besteden voor de sociale economie. Bijvoorbeeld in de bestekken voor overheidsopdrachten- of aanbestedingen kan Geraardsbergen maximaal gebruik maken van sociale en duurzaamheidsclausules. Via die sociale clausules zorgen we er ook voor dat bepaalde opdrachten of delen ervan (‘percelen’) worden voorbehouden voor werkgevers/uitvoerders die mensen die het moeilijker hebben op de klassieke arbeidsmarkt (mensen met een arbeidshandicap) of die opleiding op de werkvloer voorzien voor laaggeschoolden en/of langdurig werkzoekenden.


  “De N-VA in Geraardsbergen is van mening dat sociale tewerkstelling/economie noodzakelijk is in Geraardsbergen en trouwens in Vlaanderen in zijn geheel.” – Johan Piron, NVA Geraardsbergen


  Johan Piron en Ilse Roggeman, N-VA Geraardsbergen
  Johan Piron en Ilse Roggeman, N-VA Geraardsbergen

  Volgens minister Homans vormt de sociale economiesector een alternatief voor de reguliere economie, waarbij het in de eerste plaats de bedoeling is om zij die (nog) niet op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen aan een volwaardige job te helpen. Vlaams minister Liesbeth Homans zorgde voor een hervorming binnen de sociale economie: voortaan staan immers de noden van de doelgroepwerknemer centraal en niet langer het bedrijf. “Sociale economie heeft immers als doel de zwakkere werknemer te activeren en te ondersteunen. Het is geen subsidiemechanisme voor de bedrijven”, aldus minister Homans. Vandaar dat iedere doelgroepwerknemer een rugzak krijgt met een steun die varieert tussen de 19.000 euro en 28.000 euro. Hoe groter de afstand tot de arbeidsmarkt, hoe hoger het bedrag. Het spreekt hierbij voor zich dat het de bedoeling is om wie klaar is voor de reguliere arbeidsmarkt, ook doorstroomt naar de reguliere economie. Doorstroming is echter niet voor iedereen verplicht, maar wordt wel gestimuleerd, want enkel zo komen voor de zwakkeren in onze samenleving de nodige plaatsen vrij. Vlaams minister Liesbeth Homans weerlegt dan ook de bewering dat de Vlaamse Regering het de sociale economiebedrijven eerder moeilijk maakt om hun bedrijven gezond te houden. “Integendeel, we bieden de zwaksten in onze samenleving meer dan ooit wel degelijk een perspectief. Meer dan voordien investeren we in de werknemer en zijn of haar specifieke noden. Dat was vroeger niet altijd het geval.” “Ik ben hierbij niet blind voor kinderziektes die aan het begin van de hervorming kunnen opduiken. Zo heb ik eind 2015 2,7 miljoen euro vrijgemaakt om de sociale economiebedrijven die onverwacht hun subsidie zagen verminderen, financieel te blijven ondersteunen”. De N-VA Geraardsbergen heeft een zeer grote waardering voor de manier waarop De Dagmoed functioneert en hoe de noden van de mensen die daar werken tegemoet gekomen worden.


  “Werknemers met een moeilijke toegang tot de reguliere arbeidsmarkt krijgen de kans om deel uit te maken van de maatschappij.” – Ilse Roggeman, NVA Geraardsbergen

  Tot voor enkele jaren was De Dagmoed een niet zo gekend gegeven in Geraardsbergen. Enkel de betrokkenen kenden dit maatwerkbedrijf. Momenteel neemt De Dagmoed ook deel aan het sociale digitale leven. Dit zorgt voor een grotere (naam)bekendheid in onze regio. Gezien het grote aantal zwakke werknemers in onze stad en in de regio kan deze organisatie positief bevonden worden voor onze Geraardsbergse samenleving. Dit geeft hen een positieve kijk op hun eigen persoonlijkheid. En mensen die positief in het leven komen te staan zijn sowieso een meerwaarde. Het haalt hen ook uit de soms moeilijke omstandigheden waarin ze leven. Een uitbreiding van het Geraardsbergs maatwerkbedrijf is erg zinvol voor onze regio. Het enthousiasme waarmee de monitoren de werknemers begeleiden is een grote troef voor De Dagmoed en zijn klanten.


  “Sociale economie is de voedingsbodem voor mensen die een verdere afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt en de ideale tool om hen kansen te bieden binnen een duurzame tewerkstelling.” - Fernand Van Trimpont, CD&V Geraardsbergen


  Fernand Van Trimpont, CD&V Geraardsbergen
  Fernand Van Trimpont, CD&V Geraardsbergen

  Het is belangrijk dat iedereen kansen krijgt binnen zijn of haar mogelijkheden. Iedereen moet de kans krijgen om zijn talenten en competenties verder te ontwikkelen. Sociale economie is dan ook de voedingsbodem voor mensen die een verdere afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt en de ideale tool om hen kansen te bieden binnen een duurzame tewerkstelling. Een duurzame tewerkstelling gaat immers ook over zelfontplooiing en het creëren van eigenwaarde. Het is een sociaal gebeuren. Als lokale overheid kunnen we dan ook een grote rol opnemen in dit verhaal. Niet alleen door het ondersteunen van de huidige sociale economie maar ook de reguliere sector kan getriggerd worden om meer aandacht te besteden aan het tewerkstellen van deze doelgroep. Zoveel mogelijk arbeidsplaatsen creëren om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kansen te geven en dit door bijvoorbeeld samenwerkingen tussen de sociaal economische en regulier economische bedrijven aan te moedigen.


  “Voor mensen met een beperking zijn maatwerkbedrijven dikwijls de enige weg naar (zinvol) werk!” - Patrick Franceus, Groen Geraardsbergen


  Patrick Franceus, Groen Geraardsbergen
  Patrick Franceus, Groen Geraardsbergen

  We moeten vooral focussen op langdurig werklozen (meer dan 2 jaar), leefloners, artikel-60’ers en vluchtelingen. Het is belangrijk dat, in overleg met alle actoren op de arbeidsmarkt, het aangeboden tijdelijk werkervaringstraject leidt tot een (duurzame en zinvolle) tewerkstelling op de reguliere arbeidsmarkt. Deze uitstroom ligt vandaag erg laag. Voor wie de doorstroming naar de arbeidsmarkt onhaalbaar is kunnen maatwerkbedrijven (o.a. de Dagmoed) en/of bedrijven uit de sociale economie (zoals de kringwinkel) een oplossing bieden. Ook daar zijn er nog mogelijkheden om kansengroepen zinvol werk aan te bieden, o.a. een fietsherstelplaats. Groen vindt tewerkstelling via maatwerkbedrijven belangrijk. Het is voor mensen met een beperking/arbeidshandicap dé weg om een job te verwerven en op die manier een inkomen te hebben. Niettemin zijn er een aantal pijnpunten die wellicht op een hoger niveau moeten bekeken worden:

  • De lonen die momenteel in maatwerkbedrijven uitbetaald worden zijn zeer laag, daarom hebben heel wat mensen tewerkgesteld in maatwerkbedrijven het financieel moeilijk.”

  • In de sector ondervindt men concurrentie van gevangenissen. Hier dringen zich afspraken op.

  Maatwerkbedrijven worden ook geconfronteerd met de economische realiteit en moeten dan ook hun werknemers op economische werkloosheid plaatsen.
  Gezien de lage lonen is de werkloosheidsvergoeding ook zeer laag. Sectoraal zou hieraan een oplossing kunnen gegeven worden.


  “Iedereen heeft recht op een job, ook mensen die door de mazen van het net vallen.” – Guido De Padt, Open VLD Geraardsbergen en Burgemeester


  Guido De Padt, Open VLD Geraardsbergen en burgemeester
  Guido De Padt, Open VLD Geraardsbergen en burgemeester

  Duurzaam ondernemen houdt in dat het rendement verder gaat dan alleen financiële winst: ook de maatschappelijke winst telt mee. De sociale economie kan voor hen een trampoline zijn. Ze geeft mensen een veerkrachtige job waarin ze zich kunnen ontplooien. Dat Geraardsbergen sociale economie ernstig neemt, bewijst de regierol die de stad speel binnen SEVA (Sociale Economie Vlaamse Ardennen). Dit is een interlokaal samenwerkingsverband goedgekeurd Geraardsbergen (regierol), Oudenaarde, Ronse, Brakel en Zwalm. SEVA streeft de versterking van de sociale economie in de regio na en heeft inmiddels volgende projecten op touw gezet:

  • Volwassenen leren fietsen om mobiliteitsbeperking weg te werken als opstap naar werk

  • Speeddate tussen lokale besturen en sociaal economische bedrijven om samenwerkingen te bevorderen

  • Netwerkmoment voor reguliere bedrijven om sociale tewerkstelling te promoten om doorstroom te genereren

  • Project met Grijkoort om kansengroepen te helpen aan een rijbewijs B

  • Verschillende communicatieacties om sociaal economische bedrijven uit de regio meer bekend te maken enerzijds naar particulieren (B2C) en anderzijds naar bedrijven en lokale besturen (B2B)

  • Ondersteuning bij opstart nieuwe projecten in sociale economie

  • Regionaal overleg rond taalondersteuning op de werkvloer

  De sociale economie biedt werk aan meer dan 24.000 mensen uit kansengroepen. Dankzij een duurzame job waarin competentieversterking centraal staat, kunnen zij een volwaardige en zinvolle rol spelen in onze samenleving. Voor ons is het duidelijk dat we verder alle vormen van sociale economie moeten blijven (onder)steunen.

  Voor meer informatie en/of vragen contacteer ons via info@dagmoed.be of 054 41 13 74.

  Wij wensen alle lijsttrekkers veel succes met de verkiezingen op 14/10/2018 en kijken alvast uit naar hun toekomstplannen.

  www.dagmoed.be

  “Ik werk veel in de projecten ‘Groendienst’, want daar ligt mijn passie.”

  Maak kennis met de 25-jarige Michael Duffeleer die ondertussen al 4 jaar in De Dagmoed werkt.


  Hoe ben je hier terecht gekomen?

  Ik deed eerst vakantiewerk in De Dagmoed waarna ik terug werd opgebeld met de vraag of ik hier vast wou komen werken. Ik heb onmiddellijk ja gezegd.


  Hoe voel je je in De Dagmoed?

  Ik voel me heel goed in De Dagmoed. Ik heb hier veel collega’s waar ik goed met opschiet.


  Wat zijn je taken?

  Ik werk veel in de projecten ‘Groendienst’, want daar ligt mijn passie. In de ColliShop ga ik vaak poetsen. Daarnaast werk ik ook af en toe intern maar ik ben meestal op verplaatsing voor De Dagmoed.


  Heb je ook hobby’s?

  Ik heb verschillende hobby’s maar het liefst bezoek ik fonteinen en watervallen.

  Hartelijk bedankt Michael voor dit interview.

  www.dagmoed.be

  Klant aan het woord: SanoRice

  SanoRice werd 30 jaar geleden opgericht in Veenendaal en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste private labelproducent van rijst -, mais - en meergranenwafels ter wereld. SanoRice werkt ondertussen al bijna 10 jaar samen met het maatwerkbedrijf De Dagmoed.


  Hoe ben je bij de De Dagmoed terecht gekomen?

  Op een bepaald moment zijn wij als bedrijf op zoek moeten gaan naar een betrouwbare partner voor niet productie gerelateerde taken. Aangezien De Dagmoed toch wel een begrip is in de streek leek dit ons een logische stap. Mond-tot-mondreclame heeft hier een belangrijke rol gespeeld.


  Hoe verloopt de samenwerking met De Dagmoed en zijn jullie daar tevreden over?

  Kernwoorden voor onze samenwerking zijn betrouwbaarheid, flexibiliteit en kwaliteit van het geleverde werk. Er is binnen onze organisatie dan ook een hoge ‘tevredenheidsgraad’ over hun geleverde werk. Wij waren ook op zoek naar een partner die snel kan inspelen op onze snel veranderende behoeftes. In die zin hebben wij in De Dagmoed een uiterst betrouwbare partner gevonden. We zouden dan ook niet aarzelen om jullie als partner voor te stellen aan andere bedrijven.


  Wat vinden jullie klanten van de samenwerking met een maatwerkbedrijf?

  Onze klanten staan hier volledig achter. De ‘sociale’ impact van een maatwerkbedrijf kunnen zij zeker appreciëren.


  Wat heeft jullie aangesproken om toch met De Dagmoed samen te werken?

  We hebben uiteindelijk zelf een keuze gemaakt. Eerste info over De Dagmoed kregen wij door van een ander bedrijf (Tamar). Vanaf dan zij wij zelf stappen gaan zetten en zijn we blijven groeien.

  www.sanorice.nl

  Klant aan het woord: Collishop

  Tevreden klanten, daar doen wij het allemaal voor. David Dopchie aan het woord over de samenwerking tussen De Dagmoed en ColliShop.


  Hoe bent u bij De Dagmoed terecht gekomen?

  We waren op zoek naar een flexibel bedrijf dat ons kon helpen met onze dagelijkse taken.


  Wat was de motivatie om met De Dagmoed samen te werken?

  De Dagmoed deed voor ons reeds verpakkingswerken in hun werkplaats. Door hun flexibiliteit en hun mogelijkheden om op verplaatsing te werken, was onze keuze voor de hand liggend. Bovendien wisten we al dat ze kwalitatief werk leverden.


  Hoe verloopt de samenwerking en zijn jullie er tevreden over?

  Dit gaat heel goed, hun personeel is zeer goed geïntegreerd en levert dagelijks hoge kwaliteit. Er is een vriendschappelijke relatie tussen hen en onze werknemers; sommige zijn zelfs vrienden op Facebook.


  Wat vinden jullie medewerkers ervan dat jullie samenwerken met een maatwerkbedrijf?

  Wederom werken onze medewerkers en die van De Dagmoed in harmonie. Wat onze collega’s van de andere afdelingen betreft, deden we recent een rondvraag over de samenwerking met De Dagmoed en daaruit kwamen enkel positieve resultaten.


  Hoeveel geeft u op 10 voor de samenwerking?

  De Dagmoed krijgt een maximum van 9/10 want elke samenwerking moet continue worden geoptimaliseerd en daaraan werken we elke dag!

  www.collishop.be

  “Ik heb super toffe collega’s waar ik heel goed mee opschiet.”

  Danny Marquenies werkt al 17 jaar in De Dagmoed. Zijn takenpakket is heel divers.


  Hoe vindt u het om in De Dagmoed te werken?

  Ik werk heel graag in De Dagmoed, ik zit in een hele leuke groep en mijn coach (Gino) vind ik super tof en vriendelijk. Hij staat ook altijd klaar om mij te helpen als er iets zou zijn.


  Wat doet u zoal in De Dagmoed?

  Ik doe bijna alle taken behalve montage. Dat is te fijn werk en daar word ik nerveus van.


  Hoe voelt u zich in de De Dagmoed?

  Ik voel me heel goed in De Dagmoed. Ik heb super toffe collega’s waar ik heel goed mee opschiet.

  Ik werk ook 4/5. Ik ben thuis op woensdag omdat ik toch een dagje rust nodig heb wegens mijn gezondheid.


  Wat doet u zoal in uw vrije tijd Danny?

  ’s Avonds luister ik vaak naar muziek omdat het me ontspant. Ik doe dit dan vooral op de oude manier, via cd’s. Dit vind ik veel aangenamer dan via computer of de nieuwe technologieën van tegenwoordig.

  Ik heb ook heel veel platen liggen op mijn zolder. Ook heb ik een platenspeler. Deze beluister ik wel niet meer zo frequent omdat de kwaliteit niet zo goed meer is. Ik verkies de kwaliteit van een cd.


  Zijn er nog andere dingen die u doet tijdens uw vrije tijd?

  Zeker! Ik ga ook graag naar de cinema. Ik zou het wel leuk vinden om ook eens samen met mijn vriendin naar de cinema te gaan. Dit zullen we in de toekomst zeker wel nog eens doen. Ik ga om de 2 weken altijd 2 uur zwemmen. Dit doe ik vooral om gezond te blijven. Ik ga zwem altijd in De Gavers en oefen dan mijn crawl, dit is de slag die ik het beste kan.

  “Ik voel me veilig in De Dagmoed.”

  Jolien Hinderdael werkt al 10 jaar bij De Dagmoed. Enthousiast en altijd goedgezind, voert ze er verschillende lichte taken uit.

  Wat doe je allemaal bij De Dagmoed?

  “Ik sta heel veel aan de schortjes. Ik poets ook af en toe, zowel intern als op verplaatsing, zoals bij De Bronne en de Politie. Ik vind het zeer fijn om deze taken uit te voeren en hoop dat ik in de toekomst ook voor andere jobs wordt ingeschakeld.”

  Hoe vind je het om in De Dagmoed te werken?

  “Ik werk er graag want er is een leuke sfeer. Ik kan al eens een grapje uithalen met één van onze begeleiders en ook zij doen dat af en toe met mij en dat vind ik fijn.”

  Hoe voel je je in De Dagmoed?

  “Ik voel me veilig in De Dagmoed omdat er één persoon is (Shana) waar ik ALTIJD bij terecht kan. Ik kan er alles aan vertellen, ook als ik het moeilijk heb. Zij is mijn engeltje!”

  Wat doe je buiten De Dagmoed?

  “Ik ga elke maandagavond naar de BBB. Het is soms vermoeiend maar wel leuk. Mijn grootste passie is fotografie. Ik maak graag onverwachte foto’s, dat zijn de leukste!”

  Contacteer ons voor bijkomende informatie en/of vragen

  Klant aan het woord: Malysse-Sterima

  De Dagmoed dankt haar talrijke klanten voor hun vertrouwen en hun respect en de daaruit voortvloeiende vlotte samenwerking. Wij laten hen graag aan het woord omtrent hun samenwerking met De Dagmoed.

  Eén van onze trouwe klanten is “Malysse-Sterima”, een familiale onderneming actief in België en Nederland. Met meer dan 50 jaar ervaring is het bedrijf koploper in de dienstverlening voor de zorgsector op vlak van:

  1. Textielbeheer (Malysse – Textile Services)
  2. Centrale Sterilisatie diensten voor de behandeling van medisch instrumentarium (Sterima – Medical Services)
  3. Geïntegreerde logistiek

  Malysse bedient dagelijks 40% van de Belgische ziekenhuizen en 15% van de Belgische woon en zorginstellingen.

  Walter Van Den Eecken en Carine Demunck getuigen over hun samenwerking met De Dagmoed

  Hoe ben je bij De Dagmoed terecht gekomen?

  “We waren op zoek naar een partner om ons klein textiel uit te sorteren zoals washandjes, spuugdoeken, poetsdoeken, slabbetjes en babyhemdjes. Ook om de infuushemdjes toe te knopen of de pediatriehemdjes op te vouwen. En die partner vonden we in De Dagmoed.”

  “We werken nu al meer dan 10 jaar samen waarbij we de textiel aan De Dagmoed leveren. Sinds 2 jaar komt De Dagmoed personeel ook bij ons uitsorteren aan de band, helpen ze in de carwash, wasopgooi en strijkmangel en komen ze poetsen.“

  Wat sprak jullie aan om met De Dagmoed samen te werken?

  “De Dagmoed is vlakbij ons bedrijf en daarenboven genieten we van prijs-kwaliteit. Ook het open beleid bij De Dagmoed spreekt ons aan. Afspraken bijvoorbeeld worden altijd correct nageleefd.“

  Hoe verloopt de samenwerking met De Dagmoed?

  “De samenwerking verloopt prima. We zijn tevreden klanten en dat vooral omdat De Dagmoed ook aan de wetgeving over hygiëne en kwaliteit{ R.A.B.C.} meewerkt. Én dat is heel belangrijk voor ons en voor onze klanten.”

  “Daarenboven bestaat er een heel goede verstandhouding. Wij kunnen bijvoorbeeld ons bedrijf niet sluiten tijdens de kerst –en nieuwjaarsperiode en ook kunnen we geen brugdagen nemen. Om die reden besloot De Dagmoed om dat ook niet te doen.”

  “En wat we enorm appreciëren is dat we elkaar blijven helpen!”

  Wat vinden jullie klanten ervan dat jullie met het maatwerbedrijf De Dagmoed samenwerken?

  “Onze klanten appreciëren enorm dat we samenwerken met een maatwerkbedrijf. Sommige klanten vragen er zelf naar. Ook voor hen is het belangrijk om doelgroepmedewerkers een kans te geven.”

  Onze nieuwe website staat online